Sponsoring student mobility for development and authoritarian stability

10.04.2018 (13:30)

Adele Del Sordi veröffentlicht Aufsatz in der Zeitschrift Globalizations

Das aktuelle Themenheft "The Authoritarian Rule of Populations Abroad" der Zeitschrift Globalizations enthält den Aufsatz "Sponsoring student mobility for development and authoritarian stability: Kazakhstan’s Bolashak programme" von Dr. Adele Del Sordi. Die Münchner Postdoktorandin beschäftigt sich darin mit den gesellschaftspolitischen Auswirkungen studentischer Mobilität im Rahmen des kasachischen Bolashak Programms.

Die Politikwissenschaftlerin Adele Del Sordi ist seit November 2017 Mitglied der Graduiertenschule für Ost- und Südosteuropastudien. Sie lehrt am Institut für Soziologie der LMU München. Ihre Forschungsinteressen umfassen die Stabilität autoritärer Regime, Nation Branding, Hochschulbildung, postsowjetische Politik, autoritäre Legitimation und Diffusion. Als qualitative Wissenschaftlerin hat sie zwischen 2011 und 2017 umfangreiche Feldforschungen in Kasachstan durchgeführt.

Soon after independence, Kazakhstan established the state-sponsored student mobility programme ‘Bolashak’, which has since provided almost 12,000 young people with full scholarships for their studies abroad. Bolashak is considered here as a multidimensional tool, promoting development and channelling authoritarian rule at the same time. Through a series of qualitative interviews with alumni of the programme, this paper investigates the authoritarian and paternalistic features in Bolashak-related policies and discourses, looking at how they contribute to the three ‘pillars’ of authoritarian stability: repression, co-optation and legitimation. The findings of this paper question the assumption that globalization is bringing only challenges to autocracies. Kazakhstan is an example of how contemporary authoritarian regimes may open up to the world in order to seek development as well as political stability.

Adele Del Sordi: Sponsoring student mobility for development and authoritarian stability: Kazakhstan’s Bolashak programme. In: Globalizations 15, 2018, Issue 2: The Authoritarian Rule of Populations Abroad. DOI:10.1080/14747731.2017.1403780. - open access -