Veronika Wald, M.A.

Landshuter Str. 4
D-93047 Regensburg

PhD Project

Valency structures in the Russian-German language contact

Project Description

Nowadays, a lot of Russian speaking emigrants live in Germany. As the daily Russian-German language contact influences the Russian language very strongly, the data of the Russian language deliver a lot of information about the language phenomena that are caused by the language contact. Valency structures of the Russian verbs are the main focus of the dissertation project. Research on valency structures of the Russian verbs is still a desideratum. The research is based on the pilot study that I conducted in the framework of my Master‘s thesis. Fourteen interviews form the basis of the pilot study. The results of the pilot study show that the Russian language of the Russian speaking emigrants in Germany contain not only syntactic but also semantic valency discrepancies. However, it is not clear how the change of valency runs exactly. Therefore the valency of Russian in Germany will be researched in depth. It is also important to research the language of the emigrants of the second generation, meaning Russian speaking persons who were born in Germany. Methods such as Interviews and questionnaires will be used in the research. A corpus and a classification of Russian verbs are elaborated for the research. The classification allows for the categorisation of all verbs according to their valency structures.

Place of birth

Drushino/Russia

Education

10/2003−03/2010 University of Regensburg, M.A. in Russian/Czech Philology, Spanish/Corpus linguistic

1997−2002 University of Omsk (Russia), Diploma Manager in Social Studies

Working Experience

10/2016 - 03/2017 Adjunct Lecturer / "Lehrkraft für besondere Aufgaben", Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
03/2016 - 09/2016 Research Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
04/2015 - Assistant Lecturer, University of Passau
10/2014 - 02/2016 Research Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg (DFG project "Subjekte II")
WS 2012/13 Research Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
WS 2011/12 Assistant Lecturer, Research Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
04/2010–12/2012 Graduate Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
02/2009–03/2010 Student Assistant, Institute for Slavic Languages and Literature, University of Regensburg
04/2010–12/2010 Graduate Assistant, Bohemicum Regensburg-Passau, Project „Language management“
07/2009–03/2010 Student Assistant Bohemicum Regensburg-Passau, Project „Language management“

Publications

Articles

with E. Hansack, B. Hansen, M. Horvat & S. Perić Gavrančić: Regensburški dijakronijski korpus hrvatskoga jezika – CroDi. In: RASPRAVE 42 (2016), No. 1, pp. 1-19.

Diachronische Entwicklung der Tschechischen und russischen Vornamen und ihr Vergleich [= Diachronic development of Czech and Russian first names and their comparison]. In: Diachrone Aspekte slavischer Sprachen, B. Hansen (Hrsg.) (Slavolinguistica 16). Verlag Otto Sagner, München-Berlin- Washington, pp. 95-113.

Reviews

Wilma Rethage: Strukturelle Besonderheiten des Russischen in Deutschland [= Structural specialities of the Russian language in Germany]. In: Bibliothek und Medien. Mitteilungen der Arbeitsgemeinschaft der Bibliotheken und Dokumentationsstellen der Ost-, Ostmittel- und Südosteuropaforschung (ABDOS) e.V., 32 (2012) Nr. 2. Verlag Otto Sagner, pp. 40-41. (ISSN 2194-7392).

Tobias Kallfell: Spracheneinfluss und konstruktionelles Lernen beim Erwerb des Deutschen als Zweitsprache [= Influence of languages and construction learning during acquisition of the German language as the second language]. In: Bibliothek und Medien. Mitteilungen der Arbeitsgemeinschaft der Bibliotheken und Dokumentationsstellen der Ost-, Ostmittel- und Südosteuropaforschung (ABDOS) e.V., 32 (2012) Nr. 2. Verlag Otto Sagner, pp. 39-40. (ISSN 2194-7392).

Lectures

30.9.-1.10.2016 "Valenzstrukturen bei Herkunftssprechern des Russischen in Deutschland", Bundeskongress des Gesamtverbands Moderne Fremdsprachen e.V. (GMF) in Nürnberg
2.6.2016 "Valenzstrukturen im russisch-deutschen Sprachkontakt: Verbauswahl und Probleme der Testentwicklung", Ruhr-Universität Bochum
18.-19.3.2016 Mitorganisation der Konferenz "Perspektiven der deutsch-slavischen Mehrsprachigkeit" und Mitleiterin des Workshops "Zur Sprachdominanz und Diagnostik im Deutschen als Zweitsprache und in slavischen Herkunftssprachen" (zusammen mit Dr. Natalia Brüggemann und Dr. Nicole Ehrmann)